Focusproblemen

Wil je meer weten over belemmeringen in concentratie?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Attention Deficit Disorder

Train de AAN-modus

Tijdens het wachten voor de wedstrijd (call-room, langs de kant) heeft de sporter tijd om na te denken, zich met andere sporters te vergelijken en zich zorgen te maken. Train daarom de AAN-modus tijdens jouw training voor aanvang van een actie, zodat dit een routine wordt.

Routine

Routines helpen. Hier enkele voorbeelden

  • Ademhalen (paar keer bewust diep in een uit),
  • kijken (waar wil je dat ze naar kijken?),
  • taakgerichte instructie (bijv judoka ‘Ik pak stevig vast’) of
  • intentie (‘Ik ga volle bak’)

Train UIT

Oefen het verschil tussen UIT tijdens wachten, kletsen etc en het moment (laatste 30 sec) voor de actie. Je doet dit door je sporters letterlijk een stap op het veld, over de lijn, op de balk, in het startvak te laten maken.

Hoe gaan ze op dat moment AAN? Waar wil je dat zij mee bezig zijn?

Verplichte opdracht

Doe met jouw sporters gericht op focus:
1. Mentale coaching
Schrijf uit in maximaal een A-4 tje hoe je dit hebt aangepakt
2. Fysiek mentale training
Film jouw fysiek mentale trainingsvorm en schrijf kort uit:
Doel, Tijd, Nodig, Instructie en Coaching.

 

Focusproblemen

Wil je meer weten over belemmeringen in concentratie? Klik de button aan en lees hoe je hier mee om kunt gaan:
Attention Deficit Hyperactivity Disorder of Attention Deficit Disorder

                         

 

  • Tijdens het wachten voor de wedstrijd (call-room, langs de kant) heeft de sporter tijd om na te denken, zich met andere sporters te vergelijken en zich zorgen te maken. Train daarom de AAN-modus tijdens jouw training voor aanvang van een actie, zodat dit een routine wordt.
  • Een routine: Ademhalen (paar keer bewust diep in een uit), kijken (waar wil je dat ze naar kijken?), taakgerichte instructie (bijv judoka ‘Ik pak stevig vast’) of intentie (‘Ik ga volle bak’) helpt.
  • Oefen het verschil tussen UIT tijdens wachten, kletsen etc en het moment (laatste 30 sec) voor de actie. Je doet dit door je sporters letterlijk een stap op het veld, over de lijn, op de balk, in het startvak te laten maken. Hoe gaan ze op dat moment AAN? Waar wil je dat zij mee bezig zijn?
  • Jij kan je sporter helpen te kijken en te letten op nuttige informatie, door met hen deze zinnen (concreet) aan te vullen:
    Ik kijk naar…………
    Ik let op………..
    Ik doe…..
    Het werkt nog beter als het hele team hierbij betrokken wordt, want wanneer de druk hoog is helpt het wanneer er taakgericht onderling gecommuniceerd wordt. Je kunt jouw sporters laten uitspreken wat hen helpt wat er geroepen wordt. Dit is bij voorkeur positief en/of taakgericht:
    Ik roep…..
    ‘Pieter rechts vrij’ is duidelijker, dan wanneer spelers met hun ogen rollen of ‘kom op’ roepen. Het draait er hierbij om dat er geen dingen gezegd worden die onzekerheid, frustratie of twijfelgedachtes (die afleiden) bij de ander oproepen. Dit is voor ieder persoon anders en moet je dus samen afspreken.
  • In de nabespreking kun je de taakcirkels gebruiken, na te gaan waar je sporters met hun aandacht waren toen het mis ging, maar nog belangrijker toen het goed ging. Zo weten ze wat werkt voor de volgende keer.
  • Zorg voor een taakgerichte houding bij je sporters en hun ouders, door dit zelf te laten zien en er bewust aandacht aan te besteden in je coaching, de manier waarop je trainingsoefeningen aanbiedt en feedback die je geeft.
  • Leg de nadruk op persoonlijke verbetering, benoem wat degene deed waardoor hij zichzelf verbeterde.
  • Weest je bewust dat je coachgedrag ook kan triggeren. Wanneer een sporter bijvoorbeeld gevoelig is voor dominantie, en jij coacht op een overheersende manier, kan dit zorgen, dat je sporter overdreven zijn best gaat doen of juist uitstelgedrag laat zien. Ga daarom bij probleemgedrag van een sporters na, wat jij zelf kan doen door je coachgedrag aan te passen of het effect te bespreken (wat helpt en wat niet).
  • Zoek samen uit wat helpt voor focus bij (belangrijke) wedstrijdmomenten. Ga na wat de sporter zelf kan doen in de optimale prestatietoestand te komen en hoe kan jij als coach hierbij positief steunen.

 

Boeken en artikelen over focus