GAS en REM Voetbal voorbeeldtraining

De BVO van Excelsior

Voor de start van het seioen hebben alle coaches GAS- en REM training. Dit seizoen gaan de spelers <12 t/m 21 jaar met de GAS- en REM methode werken.

Excelsior geeft een prachtig voorbeeld hoe er met een klein budget heel veel mogelijk is. Dat komt doordat ze lef hebben nieuwe dingen uit te proberen.

“Een aanpak slaagt alleen maar als jullie coaches er achter staan, omdat je als coach de belangrijkste schakel bent naar de sporter en hun ouders.”

Toepassing van GAS en REM op het veld

Hoe je spelers in elkaar steken (karakter), beïnvloedt hun (prestatie)gedrag op het veld. Is een speler druk of rustig, houdt hij zich aan de afspraken, speelt hij meer op gevoel. Het gaat niet om een stempeltje te plakken, maar vooral dat je jouw spelers beter begrijpt.

Gassers
Ik laat dit je zien vanuit de uitersten. In ieder team zit een heethoofd, die je heel makkelijk laat ontploffen. Wie dat is, daar is heel gemakkelijk achter te komen. Je creëert een oneerlijke situatie, bijvoorbeeld door de stand verkeerd door te geven tijdens de training en hij gaat uit z’n dak. Waarschijnlijk heb je nu direct een aantal spelers voor ogen. Dit zijn spelers die moet je leren profijt te hebben van hun felheid, maar ook hoe zij de rust bewaren bijvoorbeeld als de scheidsrechter een verkeerde beslissing maakt. Bijvoorbeeld door het doen van een ademhalingsoefening.

Remmers
Je hebt ook hele rustige spelers, die laten zich niet gek maken. Dat is mooi, want die rust stralen ze uit. Te rustig kan ook, dan is alle power eruit. Dan gaat de speler te veel nadenken en veilige beslissingen nemen. Die spelers moeten je leren gassen: aanzetten, aanwezigheid tonen.

Balans
Het mooiste is een balans tussen het GAS en de REM. Je kunt je spelers dit op teamniveau leren. Waarbij je onderstaande punten traint.

 

Voor de wedstrijd GAS Tijdens de wedstrijd GAS
Stevige warming up Snel in positie
Peptalk Druk op tegenstander
Geintjes maken Snel omschakelen
Voor de wedstrijd REM Tijdens de wedstrijd REM
Rust pakken Regels volgen
Plan doornemen Afgesproken plan
Ademhalingsoefening Emotiecontrole

 

Hoe dan? Fysiek mentaal trainen op het voetbalveld?

Je kunt je training geven zoals je die altijd geeft, alleen voeg je nu een mentaal aspect toe. Bijvoorbeeld:

  • Gassen: 1 tegen tegen 1: Geef ze de opdracht vol GAS te gaan. Spreek na afloop na, wat doe je als je vol GAS gaat. Ga je er beter van spelen? Ga jij in de wedstrijd vol GAS?
  • Remmen: Doe een ademhalingsoefening na de warming up (zie 5.1).