Team Flow kreeg een mooie terugkoppeling van Sportinnovator ZonMw:

“ZonMw heeft het verslag met interesse gelezen. Graag geef ik mijn goedkeuring van uw project ‘Sport in Perspectief’. In uw project staat een multimediale methode, Sport in Perspectief, centraal die sportclubs en talentencentra helpt een leerklimaat te creëren waarbij presteren en plezier in balans blijft. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van zelfvertrouwen en plezier de belangrijkste factoren zijn waarom kinderen blijven sporten. Hier speelt de driehoek ouders, sporters en coaches een cruciale rol. Het project heeft een grote diversiteit aan producten opgeleverd, zoals een toolkit, veldtraining, online training, boek en workshops. Deze producten zijn erop gericht om meer verbinding, begrip en inzicht te creëren bij sporters, ouders en coaches; in zichzelf en naar de ander toe. Onze complimenten dat jullie een grote verscheidenheid aan producten voor de diverse doelgroepen hebben ontwikkeld.
Deze integrale benadering gaat zeker helpen bij het vergroten van het zelfvertrouwen en plezierbeleving van kinderen.”

Daar worden wij met Team Flow natuurlijk heel blij van. We hebben de afgelopen twee jaar heel hard gewerkt Sport in Perspectief te ontwikkelen en te testen. We deden dat bij:

Bloed, zweet en trots

 

We delen graag alle mooie verhalen en zijn trots op alles wat we hebben ontwikkeld. We hebben hele fijne en slimme coaches ontmoet. Ouders die graag mee willen denken. En kinderen die met heel veel humor en openheid, ons als volwassenen de spiegel voorhielden.
Het kwam ons niet aanwaaien. In deze bijzondere coronatijd hebben we keihard gewerkt alle onderdelen te optimaliseren. Uiteraard liepen we wel eens tegen onszelf aan.

‘Je gaat te snel Daniëlle’, hoorde ik de afgelopen tijd regelmatig……‘Ik zou willen dat ze dat eens op de atletiekbaan zeiden…..’

We gaan ervoor positieve verandering in gang te zetten. Dat geeft soms weerstand, want gedrag veranderen op en rond het sportveld, dat doen mensen niet zomaar. We hebben mentale dilemma’s (dus datgene waar coaches, ouders en sporters tegenaan lopen op en rond het sportveld) naar de oppervlakte gebracht. Dan konden we tips en advies geven. Natuurlijk zijn niet alle oplossingen direct voorradig, maar bijvoorbeeld: selectie, aantal trainingsuren, coach- en oudergedrag, durf je naar je coach te gaan,  werd bespreekbaar gemaakt.

Dit hielp voor verbinding en open communicatie. Waarbij er meer nieuwsgierig (hoezo gaat dat zo?) naar de ander gekeken werd, in plaats van verwijtend. Daarnaast hebben we een hoop gelachen. Humor helpt luchtiger tegen sportsituaties aan te kijken en jezelf allemaal wat minder serieus te nemen.

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel Sport in Perspectief heel praktisch is gemaakt voor op het veld, de baan, de mat en de vloer, hebben we ons samen met de Erasmus Universiteit (Faculteit Pedagogische Wetenschappen)  verdiept in wat kinderen nodig hebben om graag te blijven sporten. ‘Zelfvertrouwen en plezierbeleving’ zijn de belangrijkste voorspellers, dat kinderen duurzaam willen blijven sporten.

Team Flow heeft zich gespecialiseerd in sportcoaches te leren hoe zij  ‘zelfvertrouwen, concentratie en plezier’ trainen tijdens hun eigen fysieke training. Onbewust komt het ‘mentale aspect’ zeker al aan bod in de sport. Maar de structuur mist vaak en het is maar net welke coach je als sporter treft. Daar willen we wat meer gelijkheid in aanbrengen. Dat het ‘normaal’ wordt dat je als sportend kind (9-18 jaar) de kans krijgt je mentale weerbaarheid te trainen. Daar word je een betere sporter van, maar het helpt ook op school en in het dagelijks leven.

Wat hebben we gemaakt?

De multimediale methodiek Sport in Perspectief, waarbij coaches, sporters en ouders pedagogische-, sportpsychologische- en didactische vaardigheden trainen voor op en rond het sportveld. Het totale programma duurt vijf maanden en helpt clubs sport veiliger en plezieriger te maken.

 

 

Dit bestaat uit:

  • Het Boek ‘Als je maar wint. Sportouders in perspectief’.
  • ‘KOP IN’ de Online pedagogische mentale training.
  • De actieve workshop ‘KOP IN’ voor coaches.
  • De actieve workshop ‘Als je maar wint’ voor sportouders.
  • De Fysiek Mentale Veldtraining.
  • De Sport in Perspectief Toolkit, flyers en terugkoppeling/borging.

Missie Team Flow

  1. Iedere coach die met jonge sporters en ouders werkt, krijgt de kans pedagogische-, sportpsychologische- en didactische vaardigheden te leren of zich erin te verdiepen.
  2. Mentale training voor jonge sporters en hun ouders wordt een vast onderdeel van het trainingsprogramma van sportclubs en talentencentra.

 

 

Sport in Perspectief

Team Flow is nu aan de slag bij voetbal, tennis, hockey, aikido, turnen, atletiek en korfbal. Iedere sport heeft zijn eigen mentale aandachtspunten. Elke club is anders. Zo hopen we het gedachtegoed van Sport in Perspectief breed uit te zetten. We zijn er nog niet. We zijn kritisch op onszelf en luisteren en kijken goed naar de coaches, ouders en sporters waar we mee werken. Waar nodig passen we de inhoud aan.

Ik vond de workshop bijzonder leuk én leerzaam. Door met sommige feiten of situaties te worden geconfronteerd leer je volgens mij ook dat je als ouder echt moet nadenken over hoe en ook wanneer je reageert op voorkomende situaties en hoe de ouder zijn kind het beste kan begeleiden en coachen. Niet alleen het belang van het eigen kind telt, het gaat om alle kinderen die veel plezier willen beleven aan hun teamsport en binnen die omgeving natuurlijk het beste nastreven. Maar zeker niet ten koste van alles. Ik complimenteer jullie met jullie bijzonder enthousiaste presentatie met heel veel kennis en kunde.
– Voorzitter VV Alexandria ’66

 

Wij merken als organisatie een verandering van een ieder die te maken heeft met Daniëlle en haar aanpak. We merken een goede vibe in de club, het belangrijkste is dat de ouders ook ervan overtuigd zijn dat dit hun kind kan helpen in hun ontwikkeling als sporter en als mens.
– Hoofd Jeugdopleiding SBV Excelsior Marco van Lochem

 

Samen ben je sterker

Flow Mentale Training ontwikkelde  Sport in Perspectief zeker niet alleen. Wij deden dit samen met: Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport, Erasmus Universiteit, BBO Bringing Data to Life, Stichting WIN WIN, Netwerk Ouders van Sporttalenten, Bureau Zorginnovatie, Uitgeverij Lucht, VerdwaalNiet, Marleen Fouchier Fotografie USP Marketing Consultancy, BoerHendrik en SBV Excelsior (Ferry de Haan en Marco van Lochem), Intime Tennis Academy (Martijn Belgraver, Madeleine MacDonald en Martijn Molenkamp) en PAC Atletiek (Paula Siersma en Martin Blok). Daarnaast waren er topsporters: Peter Blangé (volleybal), Yvonne van Gennip (schaatsen), Adonis Kemp (honkbal), Virgil Fisser, Patrick van Daalen, Tatyana Izelaar en Geoffrey Berens (karate), Luigi Bruins, Tessel Middag (voetbal), Naomi van Krevel, Mark Huizinga (judo), Raemon Sluiter en Anouk Koevermans(tennis), Jeroen Hertzberger en Alexander Schop (hockey), Marjan Olyslager, Diane van Es (atletiek) + coaches, ouders en sporters uit breedte- en topsport die hun ervaringen en expertise met ons gedeeld hebben.

Samen met Team Flow

Dankjewel, door jullie wordt sport veiliger en plezieriger. 

 

Feyenoorders op middenstip Excelsior. En Luigi blijft koel onder hoge druk