‘Het is geen mat, maar een vloer’, werd ik pas gecorrigeerd bij het turnen. Nu zijn we bij Aikido Rotterdam op de tatami.

Om te ervaren hoe Aikido werkt en wat de mentale aandachtspunten zijn, draaiden Wouter en ik een les mee. Ik weet niet wat er van mij verwacht word en voel mij een echte beginner. Ik volg de kinderen en doe wat zij doen.

“Je moet wel je sokken uitdoen,”

.. fluistert een klein meisje.

Ik ervaar direct de kracht van aikido. Wanneer de trainer praat zit je op een vaste plek en ben je stil. Dat is heel duidelijk. We starten met een ademhalingsoefening. Het sterke daarvan vind ik, dat je de les start met een rustmoment. Op je ademhaling letten helpt voor focus en ontspannen. Het is zinvol om kinderen dat al jong te laten ervaren.

“Hoewel ik mij een beetje onhandig bij de beweegvormen voel, helpen de kinderen mij en krijg ik positieve steun van de trainers. De trainers lachen vriendelijk en tonen ‘je doet goed je best’.”

Wat bijzonder is bij Aikido dat de ouders op een meter van de mat zitten en dat dit prima werkt (uiteraard nu in verband met de coronaregels even niet). De trainers maken na afloop nog een kort praatje en kunnen vragen beantwoorden.

 

Als je maar wint

Die titel slaat bij aikido nergens op….want er worden geen wedstrijden gedaan. Er is wel een gradensysteem met gekleurde banden. 19 december gaan de kinderen weer examen doen. Het is twee jaar geleden voor ze, dus de ouders gaven aan dat sommige kinderen  dit wel spannend vinden, maar ook leuk.

Samen met de trainers gaan we volgende week met de kinderen bespreken: Wat is spanning eigenlijk? Wat voel je dan? Wat kun je ervan merken bij aikido?

Maar vooral dat spanning een prachtig mechanisme van je lijf is, die je voorbereid op een prestatie.

Dus de eerst volgende keer (deze tip is ook voor topsporters) dat je de kriebels door je lijf voelt razen, dan denk je:

‘Mooi, mijn lichaam werkt en bereid zich voor op op wat goeds.’

Wat kun je zelf doen om met die spanning om te gaan? Bijvoorbeeld door rustig te ademen, te zeggen wat je wilt doen (taak) en je thuis lekker af te laten afleiden door andere dingen, zodat je niet zoveel tijd hebt je druk te maken. De ouders kunnen hierbij helpen door het examen niet te groots te maken. Benoem: ‘Het is fijn dat je mag laten zien wat jij kunt, ik geloof in jou.’ En het verder over andere dingen te hebben.

Ouders Aikido Rotterdam

 

Wil je meer lezen: