Het is koud en het regent. “Gaat de mentale training door,” vragen de tennistrainer en enkele ouders. “Zeker,” app ik terug. Het weer geeft een briljante kans mentaal te trainen. Je hebt het niet zelf in de hand. Wat je wel zelf kunt doen, is je aanpassen aan de ongewenste omstandigheden. Bij mentale training in slecht weer, kun je  een warme (regen)jas aan doen of een thermoshirt. Probleem getackeld.
Het is de essentie van mentale weerbaarheid die zeker nu in coronatijd heel belangrijk is: Kun jij je aanpassen en oplossingen zoeken?

We waren zo actief bezig en hadden plezier, waardoor we pas na afloop merkten dat het best wel koud was.

Wat je doet, doe je zelf

Bij de Intime Tennis Academy loop ik een jaar of zes als sportpsycholoog rond. Intime is één van de plekken waar ik de mogelijkheid had mentale training structureel neer te zetten, om zo het mentale trainingsprogramma te optimaliseren. Eerst kregen de tennissers in een lokaaltje mentale training. Hoewel we lol hadden en ze echt wel wat leerden, had ik toch het idee dat ik zelf het hardste werkte. Terwijl het doel is dat de tennissers inzicht krijgen en ervaren wat de bedoeling is van mentale training.

Toen zijn we het gaan mixen met de fysieke training van de inspanningsfysioloog. Daarbij hebben we heel veel werkvormen verzonnen waarbij we ze mentaal uitdaagden, onder druk zetten, afleidden en ze af en toe helemaal gek maakten. We maakte inzichtelijk: ‘Wat je doet, doe je zelf, dus de enige die daar wat in kan veranderen ben jijzelf. Stoor jij je aan jouw service, dan kan jij daar wat in aanpassen.’  Waarbij we konden lachen om ieders rarigheden onder stress en nagingen ‘hoe hier mee om te gaan’.

We maakten altijd de koppeling met de tennisbaan. Hoe werkt het daar voor jou? 

Nu geven we de mentale training op de tennisbaan, want daar gebeurt het. Direct praatje-plaatje-daadje.

Sport in Perspectief Baantraining

Vandaag geef ik de training met Marc van Team Flow en Martijn van Intime. Aan bod komt de gehele driehoek ouders-tennisser-coach, hoe werkt dat op en langs de baan bij wedstrijden, maar ook zoals nu wanneer er geen wedstrijden zijn. De ouders hebben allemaal het boek: ‘Als je maar wint. Sportouders in Perspectief.

“Als mijn ouders erbij zijn verlies ik altijd,” zegt een tennisser.

Gelukkig kunnen ouders en de tennisser er beiden om lachen. Het is herkenbaar ook voor andere ouders en kinderen. Concentratie is bij sport enorm belangrijk. Wanneer een tennisser met zijn ouders bezig is, dan is dat afleiding. Dit gaat ten koste van de aandacht en verstoort de uitvoering. We willen de tennissers laten ervaren hoe dat werkt, maar ook de ouders inzicht geven hoe zij (ook zonder dat zij schreeuwen of tips geven) afleidend zijn.

Dit komt doordat kinderen het heel graag goed willen doen voor hun ouders. 

De tennissers zijn gedreven punten te scoren, maar we komen er al snel achter dat ze fanatisme niet van een vreemde hebben. Prachtig dat ‘willen winnen’, dat is toch waar je voor gaat bij sport. Maar wel zorgen dat je het leuk houdt voor jezelf en de ander. Ze hebben tips gekregen hoe ze dat doen.

 

“Ik vond het hartstikke leuk,” mailde een moeder na afloop.

Nieuwsgierig of Sport in Perspectief ook wat is voor jouw club. Ga naar: www.sportinperspectief.nl

Zo laat een trainer mij op mijn best presteren