Remmers

 

Je hebt duidelijk meer REM karakteristieken.

Wanneer je meer een remmer ben, dan ben je sterk in het gebruiken van jouw rationele brein (de prefrontale cortex). Je rationele brein helpt bij het onderdrukken van ongewenste gevoelens en gedragingen, vandaar de benaming REM. Hiermee kan jij jouw gedrag aanpassen zodat dit wenselijk is voor de situatie. Je gaat op zoek naar andere oplossingen dan bijvoorbeeld mopperen of schelden.

Je REM zorgt voor logisch denken, doordat je hiermee feiten op een rijtje zet en op zoek gaat naar bewijzen. Het wordt ook wel je ‘gezonde verstand’ genoemd, omdat je nagaat of iets aannemelijk of realistisch is. Deze logica helpt om handelingen en opmerkingen in een context te zien.

Te veel rem

Je REM kan net als het GAS ook in het negatieve doorschieten. Het mentaal verbaliseren schiet dan door in ‘te veel nadenken’. De situatie wordt dan zo tot in de puntjes uitgedacht, waardoor jij je meer zorgen gaat maken over wat er allemaal mis kan gaan of is gegaan. Je ziet het niet zo snel aan jouw buitenkant dat jij je irriteert of je zorgen maakt. Daardoor kan het zijn dat dit voor een ander onduidelijk is dat jij je stoort, omdat jij je vooral van binnen zit op te vreten.

Manieren om te gassen

Je schakelt jouw emotionele brein in door:

  • Even flink te bewegen, zelf te sporten.
  • Activerende zelfspraak.
  • Je gedachten als rijdende auto’s voorbij te laten gaan. Gedachten komen langs maar je hoeft er niets mee te doen.